spinazie rosti ovenschotel

Spinazie Rosti ovenschotel

Spinazie is een groente waarmee je een makkelijke maaltijd kan maken. Je kan deze vers gebruiken of uit de diepvries. Spinazie is ook makkelijk toepasbaar. Je kan het combineren met pasta, aardappels, rijst enz. Spinazie heeft nog een voordeel want voor veel kinderen is het een groente die ze wel lusten.

In mijn ouderlijk huis werd er alleen iets te veel spinazie gegeten. Mijn broertje lustte namelijk alleen spinazie, spaghetti en met heel veel moeite at hij wortels. Omdat hij wel dol was op spinazie aten we dit soms 2 keer per week. En dan niet de lekkere spinazie. Mijn broer lustte alleen de spinazie uit blik. Je kent het wel, van die spinazie die eigenlijk bijna vloeibaar is. Mijn moeder vond het wel makkelijk als ik met mijn broertje mee at dus ik moest verplicht 2 x per week aan de dril spinazie. Toen ik op mezelf ging wonen heb ik spinazie als verboden groente bestempelt. Alleen aan de geur had ik al een jeugdtrauma opgelopen.

Toen ik zelf kinderen kreeg vond ik dat ik het weer moest proberen. Mijn kinderen moesten spinazie leren eten. Voor hen leerde ik mezelf de makkelijke versie aan: spinazie met aardappels en gehakt. Als je dit even prakt hebt je een snelle stamppot.

Nu de kinderen groter zijn waren we eigenlijk toe aan een nieuwe versie. Ik wilde zelf ook weer van spinazie kunnen genieten. Dus ik heb een nieuwe schotel bedacht: de spinazie rosti ovenschotel

Wat heb je nodig voor de spinazie rosti ovenschotel?

Ingrediënten voor 6 personen

 • 1 pak diepvries spinazie 750 gram
 • 1 zak aviko rosti
 • 5 eieren
 • 1 flesje kookroom (ik gebruik MinusL i.v.m. lactose intolerantie)
 • Knoflook
 • 2 eetlepels bieslook
 • 2 eetlepels peterselie
 • 2 eetlepels kerrie
 • zout en peper
 • 3 eetlepels (spelt) bloem
 • 200 ml groentebouillon (ik gebruik zonnatura)
 • 100 gram geraspte kaas

Bereidingswijze spinazie rosti ovenschotel:

 1. Laat de spinazie uitlekken. Ik doe de spinazie al zeker 4 uur van te voren laten ontdooien in een pan. Als hij ontdooit is laat ik hem een half uurtje uitlekken in een vergiet. De spinazie mag namelijk niet te nat zijn.
 2. Kook ondertussen 5 eigen hardgekookt.
 3. Zet de oven op 200 graden
 4. Verwarm de rosti in een koekenpan. Voeg hierbij de kerrie. Wil je hem iets pittiger dan kan je er patas bravas kruiden aan toevoegen. Persoonlijk hou ik er een beetje van als hij echt al een beetje aangebakken is. Er mag best een donker randje aan zitten.
 5. Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met spinazie
 6. Pel de eieren en deel deze in plakjes. Ik gebruik hiervoor een eiersnijder. Verdeel de plakjes over de spinazie.
 7. Als je alle eieren over de spinazie hebt verdeeld kan de rosti er bovenop.
 8. Nu moeten we nog de saus maken om alles mee af te dekken. Zorg dat de laatste ingrediënten allemaal klaar staan. Zet je kruiden (peterselie en bieslook), groentebouillon en kookroom klaar. Fruit eerst de knoflook in een pan en strooi er dan 3 eetlepels speltbloem bij. Dit vormt de basis voor je roux. Deze ingrediënten samen vormen een meelerig geheel.
 9. Schenk zachtjes de groentebouiloon er bij. Blijf goed roeren en zorg dat er dat alles klontjes verdwijnen. Als je een gladde saus hebt voeg je de kookroom en kruiden toe. Je krijgt nu een romige kruidensaus.
 10. Voeg als laatste de geraspte kaas toen. Als deze gesmolten is kan je de saus over de schotel schenken. Ik doe bovenop de schotel ook nog een beetje geraspte kaas.
 11. Bak de schotel in 30 tot 35 minuten af.
 12. Je kan er nog vlees of vis bij serveren. Wij eten de schotel vaak met kipgehakballetjes, vissticks of falafel.

Photo by Louis Hansel on Unsplash