Eigenlijk worden er in Oostenrijk al decennia lang topwijnen geproduceerd. Dit is alleen pas sinds een aantal jaar zichtbaar in de verkoopcijfers. Het is best vreemd dat dit zo lang geduurd heeft, want de kwaliteit van Oostenrijkse wijnen is al heel lang fantastisch.
Invloeden van buitenaf
Omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol als het gaat om het produceren van wijnen. Het is geen verrassing dat je bijvoorbeeld via Bergovino de heerlijkste Oostenrijkse wijnen kunt aanschaffen. In Oostenrijk komen namelijk een paar ideale uitgangspunten samen. Ten eerste biedt het land een enorme variatie in bodemsoorten. Op sommige plekken zit de bodem vol kalk, terwijl er op andere plaatsen juist mergel of leem in de bodem zit. Die verschillen proef je terug in de druiven die er op groeien en in de wijnen die er uit geproduceerd worden. Ook het klimaat is een factor van belang. Oostenrijk is relatief nat: er valt jaarlijks 400 tot 800 millimeter regen. Daarnaast zijn er zonnige, warme dagen, en is het herfstseizoen relatief mild. Een ideaal klimaat voor het verbouwen van druiven dus! Dit resulteert in een grote diversiteit in druivensoorten die gebruikt kunnen worden voor het maken van zowel rode als witte wijn.
Geweldige kwaliteit
De Oostenrijkse witte wijn is erg populair als wijn voor bij de borrel, maar ook bij een uitgebreid diner past deze wijn vaak prima. Grappig detail is dat er in Oostenrijk al in de middeleeuwen witte wijn gemaakt werd. Toen gebeurde dat nog door monniken, die ook toen al veel wijn exporteerden naar omliggende landen. In 1985 kende de wijnindustrie in Oostenrijk een ongekend dieptepunt. Om aan de grote vraag van wijn te kunnen voldoen, bleek een aantal producenten gesjoemeld te hebben met de wijnproductie. De gevolgen waren groot, want in het jaar daarna kelderde de export met maar liefst 80 procent. Gelukkig is sinds die tijd de Oostenrijkse wetgeving een stuk strenger geworden en zijn de controles op de productie flink toegenomen. Met als gevolg dat de kwaliteit van de wijnen in de jaren daarna flink verbeterd is. En daar kunnen we nu dus gelukkig allemaal weer van genieten!