Sambal bij? Wat hoort er nou beter bij een Chinese wok of een Indische rijsttafel dan een goede schep vulkaansaus, oftewel SAMBAL!
Natuurlijk heb je sambal en sambal. De ene wat milder, de ander een saus waarbij die uitbarsting lijkt op een echte vulkaan. Maar het hoort een beetje bij Aziatisch eten, en maakt het zeker niet saaier.
Hier een simpel recept voor sambal maken.
Ingrediënten:
- 250gr rode pepers
- 250 Gr. Madam janet pepers.
- 2 ronde knofloken of 5 tenen knoflook
- 1 grote versnipperde ui
- Theelepel zout
- 1 eetlepel pure bruine bastardsuiker
- 100ml ketjap manis
Bereiding
Blend de pepers samen met de knoflook en de ui met een blender of keukenmachine. Breng in een pannetje een klein beetje water aan de kook (max een laag van een vinger dikte). Doe nu alle ingrediënten in de pan en laat het geheel al roerend zo’n 25 minuten koken. Het is aan te raden om de afzuigkap op standje tornado te zetten vanwege de peperdampen.
De sambal is zeker tot een half jaar goed te bewaren in de koelkast
Tip: Te hete sambal gegeten? Drink een glas melk. Een stukje brood, kroepoek of hapje rijst kan ook helpen.