pepers van de Aziatische keuken

De pepers van de Aziatische keuken

Nasi goreng, Roti, Thaise curry, je noemt het maar op. Al deze Aziatische gerechten zijn voorzien van een lekkere pittige smaak. Pepers zijn daarom zeker onmisbaar in de Aziatische keukens. Al gaat het door het eten, staat er vaak ook nog een soort hete saus op tafel, want iedereen heeft natuurlijk een eigen grens qua heet eten. Het moet wel leuke en smakelijk blijven.

Spaanse peper

Er zijn veel verschillende pepers, vaak ook gekoppeld aan de verschillende Aziatische keuken. Indonesië staat natuurlijk compleet bekend voor hun sambal, een hete pasta die iedereen wel kent en gebruikt. Het kan een gerecht gelijk veel beter laten smaken. Deze pasta is gemaakt van Spaanse pepers.  Spaanse pepers zijn milder dan de andere pepers in dit artikel, maar vergis je niet te veel van elke peper kan het gerecht toch echt te heet maken. Het pikante deel van deze peper zijn dan ook de zaadlijsten, haal deze eruit voor minder pit.

De Rawit

Een kleine peper met een erg hete smaak en staat bekend als de Thaise peper. Ook is deze bekend in de Indonesische keuken, gebruikt voor curry, sambals, salsa’s maar ook wok gerechten. Deze pepers zijn daarnaast ook geschikt om te drogen en dan te vermalen. De Rawit is iets heter dan de Spaanse peper, maar nog wel goed te gebruiken zelfs al kan je niet tegen heel heet eten.

Madame Jeanette

De Madam Jeanette, een gele chilipeper vaak gebruikt in de Surinaamse en Antilliaanse keuken. Deze peper is erg heet maar heel aromatisch, en wordt dan ook vaak als smaakmaker meegekookt, om later weer verwijderd te worden. Maar kook de peper niet te lang mee, hoe langer hij in het gerecht zit hoe heter het gerecht wordt. De peper kan daarnaast ook nog tot sambal worden gemaakt, al waag ik mij daar zelf niet aan. Deze sambal wordt ook wel de Duivelse sambal genoemd en het wordt daarom ook afgeraden om deze los op te eten.

Foto door Laker via Pexels