Erwtensoep

Erwtensoep maken

Erwtensoep maken is niet moeilijk en erg lekker. Vind hier de lekkerste erwtensoep recepten, van grootmoeders erwtensoep recept tot en met snelle erwtensoep: Hollandse erwtensoep, vegetarische erwtensoep of juist recepten met vooral veel vlees.

De basis van vrijwel iedere erwtensoep zijn spliterwten en een pakket van erwtensoepgroenten of soepgroenten, waarbij prei, winterwortel, knolselderij, ui en verse bladselderij de hoofdmoot vormen. Uiteraard is het ook mogelijk deze ingrediënten los te kopen en zelf schoon te maken en te snijden. Op deze manier wordt de snert nog verser! Hiernaast kunnen bijvoorbeeld aardappelen worden toegevoegd en vlees, bijvoorbeeld spek, karbonades, varkenskluif of ribbetjes en rookworst. Met verse kruiden, een of meerdere bouillonblokjes en peper en zout kan de soep worden afgemaakt.

Om een goede, stevige Hollandse erwtensoep te maken, worden vooral veel ingrediënten van ‘vroeger’ gebruikt: varkenspoot, rookworst en laurier.

Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen erwtensoep als hoofdmaaltijd

  • 1 varkenspoot
  • 1 rookworst
  • 400 gram spliterwten, goed gewassen
  • 2 bouillonblokjes (zoutarm) of 3 blokjes voor iets meer pittigheid
  • 1,5 liter water
  • 2 winterwortelen in blokjes gesneden
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 kleine knolselderij, geschild, gewassen en in stukjes gesneden
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 2 preien, goed gewassen en in ringen of halve ringen gesneden
  • 1 laurier blaadje
  • 1 aardappel, geschild, gewassen en in blokjes gesneden
  • peper en zout naar smaak

Het Recept

  • Neem een grote (soep)pan en breng hierin het water aan de kook, met de bouillonblokjes
  • Voeg de varkenspoot toe, evenals de spliterwten, de knolselderij, de wortel, het laurierblaadje en de ui en laat het geheel rustig twee tot drie uur koken op laag vuur
  • Voeg na deze tijd, als de spliterwten bijna kapot gekookt zijn, de preien ringen en de aardappelblokjes toe
  • Laat de soep een half uur verder koken, op laag vuur
  • Voeg nu de verse bladpeterselie toe (de blaadjes hiervan) en de rookworst en laat de soep nu nog een klein half uurtje heel rustig pruttelen
  • Haal hierna het vlees van de varkenspoot, snijd dit fijn en doe het vlees terug in de soep. Het bot mag worden weggegooid
  • Haal ook de rookworst uit de soep, snijd deze in plakjes en doe ook de rookworst weer terug in de soep
  • Verwarm de soep nu alleen nog even goed door en serveer de erwtensoep zo warm mogelijk

Erwtensoep Tips

  • Serveer bij deze Hollandse erwtensoep een stokbrood, in plakjes gesneden met kruidenboter, knoflookboter of roomboter
  • Serveer bij deze soep roggebrood met spek
  • Serveer bij deze soep warm getoast wit brood uit het broodrooster, met daarop een plak (oude) kaas, zodat deze nog lekker kan smelten