boemboe Bali

Boontjes met boemboe Bali vlees

Ik houd zelf erg van boemboes maar vind dat de kant-en-klare uit de supermarkt veel suikers en andere onnodige ingrediënten bevatten. Ik was dan ook erg blij toen mijn moeder bij de kringloopwinkel hetzelfde boekje vond. Nu kon ik zelf thuis mijn eigen boemboes maken.

Gisteren besloot ik de Sajoer boontjes te maken met daarbij boemboe Bali vlees. Maar dan wel even anders, niet gewoon met groene bonen maar met gesneden snijbonen.

Sajoer boontjes

Ingrediënten:

  • 2 dl bouillon
  • 2 el olie
  • 1 ui
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl laos
  • 1 el suiker ( ik heb gula djawa gebruikt)
  • zout naar smaak
  • 500 g snijbonen, gedopt en in stukjes gesneden. Klein of groter.
  • 3 dl water
  • citroensap
  • 2 el santen

Bereidingswijze:

  1. Kook de gesneden snijbonen even kort in een pan met water zodat ze wat zachter worden.
  2. Snijd de ui en fruit deze in de olie, samen met de sambal, het knoflookpoeder, de laos, het suiker en het zout.
  3. Voeg de bouillon en de afgegoten boontjes toe en laat de boontjes bijna gaar worden. 
  4. Voeg de santen, het citroensap en het water toe en laat het geheel nog even doorkoken. 

Boemboe Bali vlees
Ingrediënten:

  • 250 g rundvlees, in stukjes gesneden
  • 2 grote uien, in stukjes gesneden
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 tl sambal oelek
  • 2 tl laos
  • 4 kemirienoten, geraspt
  • 2 tl djahé
  • 3 el olie
  • zout
  • 2 el ketjap benteng manis
  • 1 el santen

Bereidingswijze: 

  1. Fruit de uien samen met de  kruiden in olie in een stevige pan. Ik heb hiervoor een gietijzeren pan gebruikt.
  2. Voeg vervolgens het vlees toe en laat het even meebakken. 
  3. Voeg nu iets water toe in de pan en laat alles ongeveer 45 minuten op laag vuur gaar stoven. 
  4. Voeg als laatste de ketjap toe en breng het op smaak met de santen.

Serveer de gerechten met gekookte rijst en eventueel atjar erbij. Eet smakelijk!