Appelmoes maken

Appelmoes maken

Waarom zou je zelf appelmoes maken? Je kunt het toch ook uit een potje kopen? Ja dat is waar maar probeer het eens voor 1 keer dan hoef je geen appelmoes meer uit de winkel. De lekkerste appelmoes is de appelmoes die je zelf maakt. Niets kan tegen zelfgemaakte appelmoes op. Appelmoes maken is niet moeilijk iedereen kan het. Appelmoes is in de zomer heerlijk als fris bijgerecht en in de winter past het bij tal van warme hoofdgerechten of vleesgerechten.

 Benodigdheden voor het appelmoes maken

Wat heb je verder nog nodig voor het appelmoes maken?

  1. Grote pan
  2. Grote lepel
  3. Roerzeef (voor gladde appelmoes)
  4. Suiker (naar smaak)
  5. 1½ kg appels
  6. Kaneelpoeder (naar smaak)
  7. Bodempje (2 a 3 cm) water tegen het vastkoken
  8. Citroensap (½ citroen optie om verkleuren tegen te gaan)

Hoe kun je appelmoes maken?

Hieronder is alles van het appelmoes maken beschreven. Begin met het schillen van de appels en verwijder de slecht stukken. (Rotte plekken, butsen e.d.). Snij de appels dan door de helft en daarna nog 1 keer door de helft. Je hebt nu vier stukken. In elk stuk zit een beetje klokhuis snij dit er uit. Snij de stukken daarna in kleinere stukjes. Doe de stukjes in de pan en voeg het water ca 20ml er bij. Zet het fornuis op de hoogste stand tot het water kookt. Gelijk als het water kookt zet de warmtebron dan op standje 3 a 4 zodat het geheel zachtjes blijft koken. Voeg de citroensap toe. (optioneel) Leg nu het deksel een beetje schuin op de pan zodat de appelmoes niet overkookt. Laat het geheel zachtjes pruttelen. Afhankelijk van wat je wilt laat je het geheel korter of langer koken. Doe er nu wat kaneel bij naar smaak proef dus even voordat je er teveel in gooit. Doe dit proeven met een schone lepel. Roer het geheel regelmatig door. Wordt de Appelmoes te dik voeg er dan een beetje water bij naar smaak.

Wil je compote dan laat je de appelmoes korter koken. Wil je gladde appelmoes laat het geheel dan wat langer koken. In het geval van gladde appelmoes doe de appelmoes door een roerzeef. Zet eerst een schaal neer waar het roerzeef boven plaatst. Je en blijft daarna net zolang roeren totdat alles in de schaal zit.

De lekkerste appelmoes maken doe je zelf

Je kunt de appelmoes warm of koud opdienen. Wacht dan tot de glazen schaal is afgekoeld en zet deze daarna in de koelkast. Verder is het na het appelmoes maken heel goed mogelijk om het te bewaren. Hiervoor spaar ik altijd de glazenpotten van erwten of bruine bonen. Je vult deze met de warme appelmoes doet het deksel er op en zet ze op z’n kop weg. Draai na 10min de potten om en laat ze rustig afkoelen. Als ze compleet zijn afgekoeld kun je ze in de koelkast zetten. Het veel meer appelmoes maken dan dat je snel nodig hebt kan daarom aantrekkelijk zijn.